понеділок, 30 березня 2015 р.

Герої не вмирають!





   Бібліотеки Луцької районної бібліотечної системи прийняли участь в конкурсі творчих робіт «Герої не вмирають!» ініційованим Центром культури і дозвілля Східноєвропейського університету імені Лесі Українки. Метою конкурсу було зберегти пам`ять про героїв, які віддали життя за Україну. Конкурс проводився на добровільних засадах без обмежень у віці та територіальної приналежності з 10 листопада 2014 року по 31 березня 2015 року.
    У номінації: поезія, прозовий твір, есе участь взяли:
                       - Тетяна Романюк, 9 клас, с.Піддубці;
                       - Анна Мартинюк, 6 клас, с.Лище;
                       - Микола Дацюк, Віктор Оніщук, Вікторія Іваничук, 6 клас,   
                      с.Буяни.
    У номінації: малюнок, плакат, фото:
                        - Ірина Піхоцька, 6 років, с.Усичі;
                        - Дарина Горобець, 2 клас;
                        - Юлія Піхоцька, 8 років, с.Усичі;
                        - Ірина Терещук, 9 клас, с.Боратин;
                        - Катерина Видиш, 5 клас, с. Несвіч;
                        - Катерина Карабан, 3 клас, с. Усичі;
                        - Антон Ковалюк, 3 клас, с.Усичі;
                        -колективна робота Ангеліни Марчук, Вікторії Починок, Катерини Мелесь, 3 клас, с.Усичі;
                        -Настя Біленець, 3 клас, с.Усичі;
                       - Інна Кухта, 1 клас, с.Усичі.
   У номінації «лист Герою»:
                       - Анна Явтушенко, 5 клас, с.Усичі;
                       - Марина Карабан;
                       - Ірина Терещук, 9«Б»клас, с.Боратин;
    Дарина Коляда (7 клас), Марина Панасюк (9 клас), Олексій Гурський (5 клас), Анна Ціхоцька (7 клас), Віктор Оніщук (6 клас) свої листи- побажання розмістили на спільно виготовленому плакаті «Повертайтеся живими!» .
  У номінації: авторська пісня, літературно-музична композиція, хореографічна композиція -учні Піддубцівської ЗОШ представили свою хореографічну композицію.     

Всезнайко поспішає на допомогу



     Серед різноманіття дитячої літератури особливе місце займають книги довідкового характеру. Саме вони можуть дати відповідь на тисячу дитячих «Що? Де? Коли?Чому?».
     Щоб познайомити читачів з даним видом видань, та навчити їх користуватися ними для користувачів середнього шкільного віку було проведено бібліотечну гру «Всезнайко поспішає на допомогу».
     Бібліотекарі розповіли про те, які словники, довідники, енциклопедії є в районній бібліотеці, за яким принципом розміщується матеріал, який довідковий апарат є в кожному з них для покращення пошуку того чи іншого питання.
      Для читачів в бібліотеці була організована тематична поличка «Книги-всезнайки». З цікавістю слухали розповідь про довідкову літературу і мами, які завітали на  захід разом зі своїми дітьми.

     Щоб закріпити одержану інформацію та перевірити набуті знання на практиці школярі взяли участь в бібліотечній грі «Всезнайко поспішає на допомогу». Під час гри діти самостійно шукали значення різних термінів, дані про материки та континенти, ріки та озера, про рослин і тварин, про таємниці всесвіту та інше.  

неділю, 29 березня 2015 р.

Оголошення


          Увага! Увага!Увага!


      Луцька районна бібліотека   
                   для дітей
           щосереди о 15.30 год.
   буде рада вас бачити на показі  
           лялькової вистави

пʼятницю, 27 березня 2015 р.

Куди б мене дорога не вела, думки мої із рідною землею


    

     Кожній людині найрідніший, наймиліший край той, де вона народилася, живе, працює, навчається. Кожен з нас любить свою малу батьківщину, гордиться нею. Але чи всі ми добре знаємо її історію, культуру, народні традиції, бережемо її природу?

      Щоб більше познайомитися з історією Волинського краю, з його природними багатствами Луцька районна бібліотека для дітей (завідувач Галина  Солодуха) спільно з бібліотекою- філією села Підгайці (зав філіалом Валентина Герлінська) провели для учнів 5-7 класів місцевої школи  урок-мандрівку «Куди б мене дорога не вела, думки мої із рідною землею».
     А допомогли їм у цьому книги  Михайла Киричука «Волинь земля українська», Надії Гуменюк «Буслик хоче до Світязя», Олекси Ошуркевича «Там, під
Берестечком», Богдана Колоска «Луцьк- памя`тка архітектури» та інші.
     
  Під час зустрічі школярі дізналися звідки походить назва нашої землі, коли була перша згадка про Луцьк, де на Волині проживала Леся Українка,
про озера і ріки нашого краю.          

Діти і батьки читають залюбки

   
    Народна мудрість гласить: «В житті людини є три цінності: хліб- щоб бути здоровим і сильним, жінка- щоб не обірвалася ниточка життя і книга- щоб не розірвався зв'язок поколінь».

     Щоб виховати у дітей стійкий інтерес до  читання потрібно, щоб і батьки розуміли що книга - це зв’язок дитини з широким світом, з мовою, з культурою своєї країни та інших народів світу.

          










        Саме тому в районній книгозбірні для дітей було проведено годину книголюба «Діти і батьки читають залюбки». Участь у заході взяли читачі бібліотеки віком семи-одинадцяти років, їхні мами та бабусі. 
   



     Про роль книги в житті маленького громадянина, про важливість читання разом з батьками розповідала завідувач бібліотеки Галина Солодуха. З новою літературою, що надійшла до бібліотеки познайомила присутніх  бібліотекар Мирослава Крищук. 

     Мами та бабусі охоче розповідали про книги, які вони читали в своєму дитинстві,а також про своїх улюблених літературних героїв. Для маленьких користувачів була відкрита тематична поличка « Книги, які читали ваші батьки».
       Самі ж діти рекомендували одне одному прочитати твори, які сподобались кожному з них.
          
    На закінчення зустрічі ляльковий театр « Веселка» запропонував переглянути вистави за мотивами українських народних казок «Лисичка та  Журавель», « Коза- дереза».

        

вівторок, 24 березня 2015 р.

Найкращий читач року-2015



   
  В обласній бібліотеці для дітей відбувся третій, підсумковий, етап щорічного конкурсу «Найкращий читач року-2015», в якому безпосередню участь взяли читачі Луцького району. Діти змагались за першість у трьох вікових категоріях:6,7,8 класи.

     Від Луцького району когорту найкращих представляли:  Соломія Деребон(Торчинська ЗОШ І-ІІІст.,6 клас), Роман Оверчук (Лищенська ЗОШ І-ІІІ ст.,8клас), Маргарита Борейко (РадомишльськаЗОШ І-ІІІст.,8клас).


     У віковій категорії 7-8 класи очолювала журі волинська письменниця Клава Корецька, 6 класи – Іван Чернецький.
     Серед безлічі прочитаних творів Роману Оверчуку найбільш до душі припав роман У.Самчука «Марія». Не залишила байдужою Соломію Дерибон книга Л.Чарської «Дикун». Маргарита Борейко любить читати літературу  різноманітного змісту, але на конкурс представила твори нашої землячки Лесі Українки.
    

Хочеться відмітити , що Роман не лише читає ,але й сам пробує писати вірші. На розсуд журі та учасників конкурсу він представив власний вірш присвячений Україні.
     У змаганні серед учнів 8 класів друге місце посіла Маргарита Борейко, переможниця минулорічного аналогічного конкурсу.

 

понеділок, 23 березня 2015 р.

Дружать з книгами малята



    



             Щоб прищепити дітям любов до систематичного читання, до  книги, в  рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання в Боратинському ДНЗ «Сонечко» пройшов літературний ранок «Дружать з книгами малята», який організували Луцька районна бібліотека для дітей, місцева бібліотека – філія та завідувач цього дошкільного закладу Галина Киричук, методист Катерина Бойко, музичний керівник Ольга Васильчук.


     Діти уважно слухали розповідь про те хто пише книги, хто малює до них ілюстрації і скільки століть тому назад вони виникли.
     Працівники районної бібліотеки для дітей познайомили вихованців з літературою пізнавального характеру яка є в даній книгозбірні для цієї вікової категорії читачів.
     Руслана Фурман (зав. бібліотекою –філією с. Боратин) провела огляд літератури «Що за диво ці казки».
     Ляльковий театр «Веселка» показав виставу «Коза-дереза».