середу, 22 квітня 2015 р.

Казки живуть в довкіллі

       
    Серед безлічі казок читачі молодшого шкільного віку найбільше люблять казки про тварин.  І у кожної дитини є своя улюблена казка, свій улюблений герой- Котик чи Півник, Зайчик чи Вовк, Лисичка чи Ведмедик. А звідки прийшли до нас ці герої, чому саме вони стали головними персонажами, що ми про них знаємо? Саме таким темам був присвячений екологічний  книгоград « Казки живуть в довкіллі», який пройшов в районній бібліотеці для дітей.
     Діти охоче розповідали про своїх домашніх улюбленців, про тварин лісів і полів, про персонажів своїх улюблених казок. З цікавістю познайомилися з книгами, представленими на тематичній поличці « Наші менші друзі», активно відповідали на питання вікторини, які задавали їм ляльки-звірі « В якій казці я живу?»



   







        Також юні користувачі із задоволенням переглянули лялькову виставу за мотивами української  народної казки « Котик і Півник».

Війна очима дітей

       

Війна, яка триває на Сході нашої країни, торкнулася не тільки дорослих, але й дітей. Поки їхні батьки, брати, родичі захищають наш край на полі бою, кожен з них намагається також чимось підтримати, допомогти бійцям, внести свій вклад в перемогу.
     
     Нещодавно читачі бібліотек-філій Луцького району взяли участь у конкурсі творчих робіт « Герої не вмирають», який проводив Центр культури і дозвілля Східноєвропейського університету імені Лесі Українки ( про це повідомлялося в газеті в № 29-30). На конкурс діти надсилали плакати, прозові твори, есе, вірші, фото, малюнки, листи героям.
      Нам приємно, що серед багатьох номінантів 3-є місце у категорії дітей молодшого шкільного віку посіла читачка Усичівської сільської бібліотеки-філії Юлія Піхоцька ( зав бібліотекою Марія Бойко). Від Центру культури і дозвілля вона отримала диплом а від районної бібліотеки для дітей м`яку іграшку.

     







В конкурсі брали участь діти нашої області та Запорізької. 

четвер, 16 квітня 2015 р.

Подорож-змагання у цікавий світ читання (бенефіс читача)

      Діти молодшого шкільного віку прочитали ще не так багато книг, як їхні старші брати і сестри. Але у них є вже свої улюблені твори, письменники, казки чи просто склався певний інтерес до тієї чи іншої теми. Тому зібралися вони в районній бібліотеці для дітей, щоб поділитися враженнями про прочитані книги, розповісти про своїх улюблених героїв.
Сестрички Діана та Настя Редько (3 кл.) люблять поезію, тому з задоволенням декламували вірші Максима Рильського, Наталі Забіли, Ліни Костенко, Анатолія Костецького. Улянці Шабалі (2 кл.) подобаються твори для дітей Лесі Українки, Тамари Коломієць. Богдана Поручника (3кл.) цікавить література про космос, різні винаходи, материки та континенти.
Тому вони охоче розповідали про прочитані книги та рекомендували їх прочитати іншим. А ще вони є дуже активними читачами  нашої бібліотеки, беруть активну участь у масових заходах.
    А так як казки люблять всі, то ляльковий театр « Веселка» показав виставу за твором Лесі Українки « Біда навчить».


  

Хай з нами буде Великодня казка

       
 Пізнавально-розважальний калейдоскоп «Знесла курочка яйце» пройшов в районній бібліотеці для дітей. Учасниками його були учні 1-4 класів. Діти декламували вірші про Великдень, чудо-писанки, взяли участь у вікторині «Що ми знаєм про яйце», під час якої дізналися : що краще їсти білок чи жовток , чим корисна яєчна шкарлупа, чому потрібно вживати яйця, скільки можна вживати яєць щодня та ін. Також подивилися лялькову виставу «Великодня писанка». Під час калейдоскопу юні читачі поповнили свій багаж знань з історії святкування Великодніх свят та розпису великодніх яєць.

четвер, 2 квітня 2015 р.

Писанка мальована – з любов`ю подарована

   
 Великдень – одне з найбільших свят християнського світу. До нього готуються заздалегід: прибирають в хаті, у дворі, на городі, печуть паски. А у Великодню суботу розфарбовують яйця.
     












      Вже стало традицією в Луцькій районній бібліотеці для дітей перед Великоднім святом проводити майстер-клас по виготовленню писанок, дряпинок, крашанок, крапанок.
   


     Цьогоріч на майстер-клас завітали читачі бібліотеки-філії села Коршовець разом з зав. бібліотекою Лілією Кальчик та користувачі районної книгозбірні для дітей. А навчала їх майстерності писанкарства викладач Волинського державного училища культури і мистецтв ім.І.Стравінського Галина Ковальчук.


     З традиціями святкування Великодня в Україні присутніх познайомила бібліотекар Мирослава Крищук.Вона також розповіла про значення малюнків –символів на розписаних яйцях, показала дітям, як можна самостійно виготовити писачки з підручних матеріалів.
                         
                                    

 Галина Солодуха (завідувач районної бібліотеки для дітей) зробила огляд книг, представлених на тематичній викладці літератури «Писанка мальована – з любов`ю подарована».


     Бібліотекар Алла Гладун розповіла школярам легенди, пов`язані з звичаєм фарбувати та розписувати яйця.

   

Казка запрошує в гості

                                               

     Щосереди ляльковий театр «Веселка» Луцької районної бібліотеки для дітей організовує для юних читачів показ вистав за мотивами українських народних казок, творів українських, волинських авторів та письменників народів світу. 



     1 квітня діти подивились казку «Зайчикова хатка» в якій піднімаються проблеми екології. Завідувач районної бібліотеки для дітей Галина Солодуха познайомила читачів з книжковою виставкою «На казковій галявині» та новими надходженнями літератури.